SOSFood é un proxecto europeo que acelerará a transición verde dos sistemas alimentarios utilizando o gran potencial das tecnoloxías de Intelixencia artificial. O obxectivo é apoiar a todas as partes interesadas da cadea alimentaria para que tomen decisións ben informadas cun enfoque multifactorial, multiactor e multiescala, permitindo sistemas alimentarios máis produtivos, inclusivos, sustentables e resilientes.
Para abordar os desafíos ambientais actuais, o novo proxecto SOSFood (Optimización da sustentabilidade para sistemas alimentarios seguros), financiado no marco do programa Horizonte Europa, acelerará a transición verde dos sistemas alimentarios da UE utilizando o gran potencial das tecnoloxías de intelixencia artificial.
O principal obxectivo no lapso de 48 meses é axudar a todos os actores da cadea alimentaria a tomar decisións ben informadas cun enfoque holístico, permitindo sistemas alimentarios máis produtivos, inclusivos, sustentables e resilientes.
A pesar de diversos esforzos para abordar aspectos como a redución de residuos, a promoción dunha agricultura e produtos alimentarios locais respectuosos co medio ambiente, a mellora das dietas pouco saudables da poboación, a optimización da fabricación e a distribución etc., ningún comprendeu plenamente a escala global do problema. Ademais, as estratexias existentes a miúdo foron demasiado complexas ou inaccesibles para lograr impactos significativos.
SOSFood busca cambiar a situación reunindo a un consorcio diverso de expertos dos sectores público e privado, o mundo académico, a investigación e as industrias, incluídos consumidores e produtores. Colaborarán co obxectivo de establecer unha rede de múltiples actores que promova a transparencia e o intercambio de datos; mapear o sistema alimentario cunha estratexia multidimensional; codiseñar ferramentas de toma de decisións personalizadas que empoderen a todos os interesados na cadea alimentaria.
Para garantir a eficacia e viabilidade do proxecto, o mesmo someterase a validación en tres estudos de caso a nivel rexional, metropolitano e nacional en Galicia, Atenas e Lituania, respectivamente.
SOSFood comezou oficialmente o 1 de marzo de 2024 en Santiago de Compostela, España, reunindo aos 17 socios de toda Europa. Ademais do país anfitrión do evento, no consorcio multidisciplinar do proxecto participan Países Baixos, Italia, Portugal, Lituania, Grecia, Francia e Bélxica.
	
Financiamento
O proxecto está financiado polo Programa HORIZON EUROPE e conta cun orzamento de 3.952.196,25€.
	
Período de execución
2024-2028 (4 anos).
	
Páxina web do proxecto:
https://www.sosfood-project.eu
Redes sociais:
	


 
  
  
  
 




